0318 - 504 907 / 0342 - 400 413 info@hollandstate.nl

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

26 januari 2023

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

  1. Isolatiemaatregelen

Vanaf dit jaar ontvang je ook subsidie wanneer je voor één isolatiemaatregel kiest. Je krijgt dan ongeveer 15% terug. Kies je binnen 24 maanden voor een tweede maatregel, dan krijg je rond de 30% van de kosten terug. Het gaat om de volgende isolatiemaatregelen: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie en glasisolatie.

Vergoeding: 15-30% van de aanschafkosten

  1. Elektrische kookplaat

Is jouw woning aangesloten op een warmtedistributienet, maar kook je nog steeds op gas? Dan kan je eenmalig 400 euro subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische kookplaat, een extra groep in de meterkast en het aanleggen van elektraleidingen richting de keuken.

Vergoeding: €400,-

  1. Warmtepomp

Gasloos bouwen is nu verplicht. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht (luchtwarmtepomp) of bodem (aardwarmtepomp). Heb je een oudere woning, dan kan je ook gebruikmaken van een hybride warmtepomp. Deze verbruikt 60% minder gas dan een normale cv-ketel.

Wie de cv-ketel vervangt door een warmtepomp, kan rekenen op een subsidie van 500 tot 2500 euro. Ondanks dat een warmtepomp veel stroom verbruikt, daalt de totale CO2-uitstoot met 30-55%. Daarnaast kan je dit verbruik goed opvangen met zonnepanelen.

Vergoeding: €500,- tot €2500,-

  1. Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt het water door middel van zonlicht. Hierdoor bespaar je bijna de helft van het energieverbruik op warm water. De vergoeding ligt tussen de 15 tot 30% en is onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is enkel beschikbaar voor bestaande woningen.

Vergoeding: 15-30% van de aanschafkosten

  1. Aansluiting op het warmtenet

Wanneer er in jouw wijk een warmtenet (stadsverwarming of blokverwarming) ligt, dan kun je tot €3.325,- subsidie krijgen als je jouw woning hierop laat aansluiten. Naast dat je minder energie verbruikt, daalt je CO2-uitstoot nog eens 60% daalt.

Vergoeding: €3325,-

  1. 0% btw op zonnepanelen

Per 1 januari 2023 betaal je geen btw voor zonnepanelen. Ondanks dat dit feitelijk geen subsidie is, profiteer je als woningbezitter. Korting van 21% voor voor zonnepanelen op woningen of een bijgebouw zoals een garage. De btw hoef je dus niet mee terug te vragen.

Deze subsidies vallen onder de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Per 24 januari 2023 is deze subsidiepot weer gevuld voor woningeigenaren. De overheid heeft 350 miljoen euro beschikbaar voor de genoemde energiebesparende maatregelen. Heb je vorig jaar energiebesparende maatregelen genomen, maar geen subsidie aangevraagd, dan kun je dat nu alsnog doen. Lees meer over de voorwaarden voor de ISDE-subsidie of bekijk het stappenplan voor jouw subsidieaanvraag.

Woningbezitters kunnen niet meer om verduurzamen heen

Je moet deze subsidies zien als een zetje in de rug van de overheid. Het meeste profijt hebben huishoudens van de lagere energierekening. Eind 2022 was een doorsnee huishouden met een energielabel A ruim € 90,- per maand goedkoper uit dan met energielabel G. Dit blijkt uit recent onderzoek van Rabobank. Ook na de invoering van het prijsplafond voor energie, is dat verschil nog altijd €50,-.

Door de hoge energieprijzen is verduurzaming van de woning nu vaker rendabel dan in het verleden. Daarnaast neemt de waarde van een duurzame woning sterker toe. Inmiddels kost een koopwoning met energielabel A ruim €85.000,- meer dan een vergelijkbare koopwoning met energielabel G, aldus Rabobank.

Naast financiële voordelen, draag je door de woning (verder) te verduurzamen bij aan milieu en klimaat en verbeter je jouw wooncomfort.

Energiebesparende maatregelen voordelig financieren

De meeste geldverstrekkers zien deze voordelen ook en bieden voordelen aan door rentekorting te bieden en energiebespaarbudget beschikbaar te stellen.

Hierdoor is het extra interessant om nu je overwaarde te gebruiken voor verduurzamen. Ook als je geen overwaarde hebt, bijvoorbeeld omdat je pas bent verhuisd, is een financiering mogelijk. Je mag namelijk 6% extra lenen om je woning te verduurzamen.